Anna Paulownabrug

Als je in het Vondelpark hardloopt, is deze fraaie brug aan de zuidwestkant je ongetwijfeld eens opgevallen. Maar of je er overheen gelopen hebt, is de vraag. De brug bevindt zich namelijk net buiten het park in de duurste straat van de stad. We gingen vandaag polshoogte nemen en kwamen erachter dat het de Anna Paulownabrug is.

De van oorsprong Russische Anna Paulowna was als echtgenote van koning Willem II van 1840-1849 koningin der Nederlanden. Als meisje van 14 wees ze een huwelijksaanzoek van Napoleon af. Met Willem II kreeg ze vijf kinderen, onder wie de latere koning Willem III. Tot zover de naamgever.

De brug (nr. 136) dateert van begin twintigste eeuw en is aangelegd in de tijd dat ook de kapitale villa’s aan de prachtige Oranje Nassaulaan werden gebouwd. De Anna Paulownabrug overspant de Willemsparkvijver. Eerder werd deze dan ook de Willemsparkbrug en Oranje Nassaubrug genoemd. In 2018 kreeg de brug haar huidige naam. Binnenkort zullen we eens een blogje wijden aan het hoe en waarom van het vernoemen van bruggen in de stad.

Loop je binnenkort in het Vondelpark? Neem dan eens een kijkje bij deze brug. Het eerste pad rechts na de Vondeltuin – als je vanaf de Amstelveensweg komt – en dan het park uit linksaf. Pik je mooi ook even de Oranje Nassaulaan mee, volgens taxatiebedrijf Calcasa de duurste straat van Amsterdam met een gemiddelde woningwaarde van bijna 2,2 miljoen euro. Met recht een vorstelijke straat dus en een extra hardlooplusje waard, vinden wij. De duurste woning van Nederland staat hier overigens ook. Vorig jaar stond een van de villa’s te koop voor 13,8 miljoen euro.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*