Hoge en Lage Brug

Misschien zijn het wel de mooiste voetgangersbruggen in Amsterdam: de rode bruggen in het Oostelijk Havengebied, die het Spoorwegbassin tussen Sporenburg en Borneo-eiland overspannen.

Dit was vroeger een ruig havengebied met aan de kades grote kranen en loodsen. Het eiland Sporenbrug heeft zijn naam te danken aan het enorme rangeerterrein dat het was voor goederentreinen.

De rode bruggen zijn in 2001 opgeleverd, in de periode dat het havengebied een metamorfose onderging naar een hip woongebied. De officiële namen lijken door een bureaucraat bedacht: Hoge Brug (nr. 1998) en Lage Brug (nr. 1997). Want hoog en laag zijn ze. De hoge brug, ook wel Pythonbrug genoemd vanwege de golvende vorm, is opvallend stijl en maar liefst tien meter hoog. ‘s Zomers gebruiken kinderen het als een hoge duikplank. Het biedt een mooi uitzicht over de buurt als je erop staat. Voor al het andere is de brug ongeschikt, zelfs als je wandelt verzuren je benen. De Hoge Brug is dus vooral om brug om naar te kijken als je – net als de mensen uit de buurt – over de Lage Brug loopt.

De finish van de allereerste concept-bruggenloop, in december 2021, was op de Hoge Brug. We constateerden destijds direct dat deze brug veel te steil is om in het parcours opgenomen te worden. Foto’s: Olav Heuts

De brug is zo hoog zodat pleziervaartuigen er makkelijk onderdoor kunnen varen, en het Spoorwegbassin nog iets van zijn havenfunctie behoudt. Wat minder mensen weten, is waarom de andere brug zo laag is. Dat is om te voorkomen dat schepen tegen het schuin oplopende dak van de Piet Heintunnel varen. Die tunnel loopt precies onder het water in de richting van het Zeeburgereiland en maakt het eind van het bassin erg ondiep. Er waren dus twee bruggen nodig.

Tot zover de functionaliteit van de bruggen, want dat ze mooi zijn zullen de meeste mensen met me eens zijn. De bruggen zijn ontworpen door landschapsarchitect Adriaan Geuze van het Rotterdamse architectenbureau West 8, dat ook het naastgelegen gebouw The Whale heeft ontworpen. De Hoge Brug is in 2002 onderscheiden met de International Foot Bridge Award. Ook staat zij, tussen de Rialtobrug en de Tower Bridge, in de lijst van mooiste bruggen ter wereld, uitgegeven door Architectural Digest. 

De mooiste brug in Amsterdam komt uit Rotterdam.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*