Een kleine brug over de Recht Boomssloot, ter hoogte van de Brandewijnsteeg, is vernoemd naar Auke Bijlsma, die tien jaar geleden overleed.
Bijlsma was een belangrijk man in de Aktiegroep Nieuwmarkt, die zich verzette tegen grootschalige verkeersplannen voor de buurt in de jaren zeventig. De gemeente wilde een metro aanleggen, met daarboven een vierbaansweg in het verlengde van de Wibaut- en Weesperstraat.
In die tijd was voor het hele ondergrondse metrotracé een even lange bovengrondse bouwplaats vereist, tientallen meters breed. Een tracé dwars door de Nieuwmarkt- en Waterloopleinbuurt, destijds buurten in verval. In de oorlog zijn veel bewoners afgevoerd naar concentratiekampen en vermoord. Hun huizen zijn in de hongerwinter van brandhout ontdaan. Veel huizen staan op instorten. Maar er zijn ook huizen in prima staat, al dan niet opgeknapt door handige krakers, creatieven en studenten.
Voor de bouw van de metro moet het traject door de Nieuwmarktbuurt vrijgemaakt worden. Dat betekent: grootschalige sloop. Maar de buurt verzette zich ongekend hard. Op de ochtend van 24 maart 1975 nadert een enorme colonne ME’ers de buurt om de eerste huizen aan de Recht Boomssloot te ontruimen. Er volgt een veldslag. Felle charges van agenten met wapenstok, vanaf de daken bekogelen actievoerders de agenten met stenen en huisraad. Agenten in burger verrichten met getrokken pistool arrestaties. ’s Middags luwt de strijd enigszins maar ’s avonds laait die weer op.
Auke Bijlsma speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het uiteindelijke besluit. De metro kwam er, maar daarboven geen autoweg maar kleinschalige bouw, passend bij de buurt. Huizen, winkels, voorzieningen. Als je nu door de buurt (hard)loopt, kun je de panden die destijds zijn gebouwd makkelijk herkennen aan de jaren 70-bouwstijl.
Ik zit op het terras van de Nieuwmarkt en ik kijk om me heen. Al die uitgekiende sociale woningbouw: Auke! De Flesseman: Auke! Het intieme Zuiderkerkhof met zijn waterval en zijn mooie bomen: Auke! Een vader die voetbalt met zijn zoontje op een autovrije Nieuwmarkt: Auke! Overal staat, op de achtergrond, het stempel van die drammer op die fiets, die lieve, bevlogen Friese eik. (Geert Mak in Binnenstad, juni/juli 2012)
Auke Bijlsma sloot zich daarna aan bij de PvdA en zat maar liefst twaalf jaar in de gemeenteraad. Hij overleed tien jaar geleden, op 26 maart 2012.
Laat een reactie achter