Nesciobrug

De Nesciobrug (brug 2013) mag eigenlijk niet ontbreken in de Bruggenloop, vind ik en vast velen met mij. De brug is slank maar met een imposante 780 meter de langste fiets- en voetgangersbrug van Amsterdam. Doordat de brug hoog is vanwege de scheepvaart op het Amsterdam-Rijnkanaal en omdat het rond IJburg altijd hard waait is het een uitdagende brug om overheen te rennen. Voormalig minister Schultz van Haegen vergeleek de brug met de beklimming van de Mont Ventoux, al was dat allicht wat overdreven. Maar oordeel vooral zelf.

Nescio (Latijn voor ‘ik weet het niet’) is het pseudoniem van de schrijver Jan Hendrik Frederik Grönloh wiens oeuvre opvallend bescheiden is. Slechts drie novellen schreef hij van in totaal 350 pagina’s. Van de bundel met De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje was de eerste druk van 500 exemplaren na tien jaar nog steeds niet uitverkocht. Nescio’s werk werd uiteindelijk zo beroemd vanwege het originele taalgebruik. Een aantal zinnen werden zelfs klassiekers, zoals de opening van De uitvreter:

Behalve den man, die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan den uitvreter.

Nescio woonde in Amsterdam-Oost en wandelde vaak langs het kanaal. Een passend eerbetoon dus. Zeer noemenswaardig is nog de jaarlijkse Nescioloop van Atletiek Vereniging 1923, vernoemd naar de brug die tijdens de hardloopwedstrijd maar liefst twee keer beklommen moet worden.

Foto: Olav Heuts

1 Trackback / Pingback

  1. Editie 2021 | versie 0.1 – Amsterdamse Bruggenloop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*