Jules Schelvisbrug

Vrijdagochtend nog vóór zevenen vertrok ik van huis om met twee vriendinnen langs de route van het Amsterdam Light Festival te rennen. Inmiddels zijn de kunstwerken ook ’s avonds verlicht, maar toen wij deze afspraak maakten, was dat alleen van 7.00-9.00 uur en 15.00-17.00 uur. Vandaar deze ultravroege loop.

Onder de titel Celebrate Light zijn tijdens de 10e editie van het Amsterdam Light Festival de 23 beste kunstwerken van de afgelopen 9 jaar te bewonderen. Ik vind de opblaasbare installatie Bunch of Tulips van Koros Design het mooist, maar er zijn meer indrukwekkende werken te zien. Zoals de manier waarop de Magere Brug is versierd met 1800 lichtbollen – Nacht Tekening door Krijn de Koning – en het Butterfly Effect van Masamichi Shimada met zeven reusachtige blauwverlichte vlinders, die op het water zijn neergestreken.

De Jules Schelvisbrug (nr. 264) is vernoemd naar, je raadt het al, Jules Schelvis (1921-2016), die zeven concentratiekampen overleefde. Hij heeft zich ingezet om de verschrikkingen van met name Sobibor in herinnering te houden en ontving daarvoor een eredoctoraat van de UvA. Tot 2016 stond deze brug, tussen Artis en het Koninklijk Instituut voor de Tropen, bekend als de Artisbrug, maar die naam is komen te vervallen.

Tijdens het Amsterdam Light Festival 2021/2022 aan kunstenaar Gilber Moity de eer deze brug van een prachtig werk te voorzien: Bridge over the Rainbow.

1 Trackback / Pingback

  1. Editie 2021 | versie 0.1 – Amsterdamse Bruggenloop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*