Nieuwe Amstelbrug

Vrijdagochtend vroeg, het is nog pikdonker in de stad. Aan het einde van de Ceintuurbaan loop ik over de Nieuwe Amstelbrug (brug 101) richting Oost. De brug dateert uit het begin van de twintigste eeuw – de opening was in 1903 – en is ontworpen door Berlage. Het is een dubbele, ijzeren basculebrug: een beweegbare brug waarvan het brugdek open en dicht gaat door draaiing om een horizontale as haaks op de rijrichting en evenwijdig met het wegdek van de brug. Vrijwel direct vanaf het begin rijdt tramlijn 3 over de brug en tussen 1904 en 1942 ook de tramlijnen 5 en 8.

In 1971 bleek dat de brug de last niet meer kon dragen en ging enkele maanden uit dienst voor reparatie. Tram 3 werd omgeleid en fietsers en voetgangers konden gebruik maken van een veerbootje. Uiteindelijk bleek de brug op te zijn en werd er een nieuw ontwerp gevraagd aan Dirk Sterenberg, die meerdere bruggen in Amsterdam heeft ontworpen, o.a. de Hortusbrug, de Latjesbrug en de Walter Süskindbrug. De buurt wilde de brug van Berlage echter niet kwijt en na veel discussie werd besloten deze te behouden.

Uiteindelijk duurde het nog tot 1986 eer de nieuwe brug werd geopend. Hij is opnieuw opgebouwd volgens Berlages ontwerp met modernere materialen. Tijdens de opening door wethouders Enneüs Heerma en Michaël van der Vlis liep er een olifant over de brug, die symbool stond voor de stevigheid.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*