Sylvia Witteman schreef deze week een geestige column in de Volkskrant waar de Pater van Kilsdonkbrug (brug 450) in voorkwam. Een leuke aanleiding voor een blog – én een hardlooprondje door het Vondelpark – want wie was Pater van Kilsdonk eigenlijk?
Jan van Kilsdonk (1917-2008) was een jezuïet, theoloog en pastor, die opgroeide in Zeeland. Direct na de Tweede Wereldoorlog werd hij op 28-jarige leeftijd tot priester gewijd. Hij begon als zielzorger onder geïnterneerde ex-NSB’ers en politieke gevangenen in Kamp Vught. Van 1947 tot 1960 was Van Kilsdonk godsdienstleraar in Amsterdam aan wat nu het St. Ignatiusgymnasium heet. Hij is hier ook docent ethica geweest aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. In 1960 werd hij benoemd tot geestelijk verzorger van de katholieke Amsterdamse studentenvereniging Sanctus Thomas Aquinas. Hij heeft veel betekend voor gelovige jongeren die worstelden met hun homoseksualiteit. Hij zag dat niet als afwijking, maar ‘als een vondst van de Schepper’.
De Pater van Kilsdonkbrug, die stamt uit 1889 en inmiddels een rijksmonument is, is een vaste boogbrug in het Vondelpark, vlakbij het Blauwe Theehuis. De brug kent een gietijzeren constructie, inclusief fundering, balustrades en balusters. Alleen het wegdek is van hout. In 2017 kreeg de brug zijn naam. De gemeente wilde al langer iets vernoemen naar de markante priester, wiens bijnaam overigens Kater van Pilsdonk luidde, omdat hij vaak in cafés te vinden was met een biertje in zijn hand.
Het Vondelpark is het drukste en bekendste park van Amsterdam. Jaarlijks komen er zo’n 10 miljoen bezoekers. Het is een heerlijk park om te hardlopen, een rondje is zo’n 3,5 kilometer. Elk jaar in januari vindt de Vondelparkloop plaats, georganiseerd door atletiekvereniging Phanos.
Laat een reactie achter