Walter Süskindbrug

Langs de Amstel is een geliefde route voor hardlopers. Er is niet veel verkeer en er zijn veel mooie gebouwen, zoals theater Carré en het Amstelhotel, net als fraaie bruggen en de grachten. Naast de beroemde Berlagebrug, Blauwbrug en Magere Brug mag de Walter Süskindbrug niet onvermeld blijven.

De brug (nr. 237) staat aan de rand van de voormalig Jodenbuurt voor het huidige Hermitage-gebouw, op de hoek van de Nieuwe Herengracht. De brug is net opgeleverd na een grondige renovatie. Süskind was als Joodse Duitser tewerkgesteld bij de Hollandse Schouwburg waar hij met een aantal medestanders, onder wie crèchedirecteur Henriëtte Pimentel en schooldirecteur Johan Verhulst, honderden kinderen heeft weten te redden van deportatie naar vernietigingskampen.

Zelf ontsnapte hij daar uiteindelijk niet aan. In 1944 werden hij, zijn vrouw Johanna en dochtertje Yvonne via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Zijn vrouw en dochter werden daar direct van hem gescheiden en vermoord, hijzelf is uiteindelijk rond 28 februari 1945 op een onbekende plek overleden, mogelijk tijdens een van de transporten van kamp naar kamp, de zogenaamde dodenmarsen.

Na de oorlog is deze brug als eerbetoon naar Walter Süskind vernoemd. Zijn levensverhaal is verfilmd door Rudof van den Berg met Jeroen Spitzenberger in de hoofdrol (o.a. te zien op Netflix), de Amerikaan Tim Morse maakte een documentaire en Mark Schellekens schreef een biografie.

1 Trackback / Pingback

  1. Nieuwe Amstelbrug – Amsterdamse Bruggenloop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*